In 't kort

Mijlpaal bereikt!

Ergens medio 2023 hebben we als coöperatie een prachtige mijlpaal bereikt: de kosten van de zonnepanelen zijn terugverdiend! Per zonnepaneel is het totale rendement nu al hoger dan de 220 euro die er per paneel betaald zijn. Voor deelnemers die een lening hebben afgesloten om de panelen te financieren duurt het nog iets langer: zij moeten ook de totaal te betalen rente (ca. 30 euro per paneel) nog terugverdienen.

Terwijl we bij aanvang van het project hadden begroot dat het tussen 6 en 7 jaar zou duren zijn we dus al minimaal 2 jaar eerder uit de kosten. Deze versnelling is voornamelijk te danken aan de enorme opbrengst van 2022 als gevolg van de astronomische hoge stroomprijzen die toen golden. We hebben daar maximaal van geprofiteerd dankzij ons een dynamisch leveringscontract: geen vast tarief, maar de marktprijs stroomprijzen wordt direct aan ons doorberekend.  

Dit alles betekent dat alles wat je vanaf nu als deelnemer nog ontvangt (11 jaar lang!) winst is.

Die winst zal niet gauw meer zo hoog worden als in 2022. Dat was  een uitzonderlijk jaar met een sterk verlaagde belasting (ca. 4 ct) en heel hoge stroomtarieven en heel veel zon-uren. Voor 2023 is de situatie helemaal anders. De belasting is verhoogd naar 15 ct/kWh (bijna 4 keer zo hoog…) terwijl de stroomtarieven op de energiemarkt weer enigszins genormaliseerd zijn (gemiddeld ongeveer 10 ct/kWh). En er is tot nu toe minder zon dan in 2022.  We gaan dus minder opbrengst krijgen uit stroomverkoop, maar meer uit belastingteruggaaf. Wat het uiteindelijk netto gaat betekenen kunnen we niet voorspellen. Maar zoals gezegd: hoe het ook loopt, het is allemaal winst! 

Voorbeelden...

Jouw gegevens

Je wordt doorgeleid naar ons klantportaal.
Dat is een andere website waar je nog een keer apart moet inloggen met je mailadres en een wachtwoord.

Het is handig om daar het wachtwoord gelijk maken aan dat van deze website, dan hoef je maar 1 wachtwoord te onthouden. Via de link ‘Wachtwoord vergeten’ kan je je wachtwoord aanpassen.