mijlpaal

Mijlpaal bereikt!!!

23 juli 2023

Ergens medio 2023 hebben we als coöperatie een prachtige mijlpaal bereikt: de kosten van de zonnepanelen zijn terugverdiend! Per zonnepaneel is het totale rendement nu al hoger dan de 220 euro die er per paneel betaald zijn. Voor deelnemers die een lening hebben afgesloten om de panelen te financieren duurt het nog iets langer: zij moeten ook de totaal te betalen rente (ca. 30 euro per paneel) nog terugverdienen.

Bij aanvang van het project hebben we verteld dat de terugverdientijd zou liggen tussen 6 en 7 jaar. Door de opstartproblemen bij een paar daken kwam de productie traag op gang en leek de terugverdientijd langer te worden. Maar desondanks zijn we dankzij de torenhoge opbrengst van 2022 maar liefst 2 jaar eerder uit de kosten dan beloofd. De hoge mega-opbrengst van 2022 was te danken aan de combinatie van de astronomische hoge stroomprijzen en een overvloed aan zonne-uren. Zon4Ons heeft daar maximaal van geprofiteerd dankzij ons dynamisch leveringscontract: geen vast tarief, de marktprijs voor stroom wordt direct aan Zon4Ons doorberekend en uitbetaald.

Dit betekent dat alles wat je vanaf nu als deelnemer nog ontvangt (11 jaar lang!) winst is.

Die winst zal niet gauw meer zo hoog worden als in 2022. Dat was zoals gezegd een uitzonderlijk jaar met een sterk verlaagde belasting (ca. 4 ct) en heel hoge stroomtarieven (vaak hoger dan 30ct/kWh) en heel veel zonne-uren. Voor 2023 is de situatie helemaal anders. De belasting is verhoogd naar 15 ct/kWh (bijna 4 keer zo hoog…) terwijl de stroomtarieven op de energiemarkt weer enigszins genormaliseerd zijn (gemiddeld ongeveer 10 ct/kWh). En er is tot nu toe minder zon dan in 2022.We gaan dus minder opbrengst krijgen uit stroomverkoop, maar meer uit belastingteruggaaf. Wat het uiteindelijk netto gaat betekenen kunnen we niet voorspellen.
Maar zoals gezegd: hoe het ook loopt, het is allemaal winst!

Jouw gegevens

Je wordt doorgeleid naar ons klantportaal.
Dat is een andere website waar je nog een keer apart moet inloggen met je mailadres en een wachtwoord.

Het is handig om daar het wachtwoord gelijk maken aan dat van deze website, dan hoef je maar 1 wachtwoord te onthouden. Via de link ‘Wachtwoord vergeten’ kan je je wachtwoord aanpassen.