Minister Wiebes wil huidige salderingsregeling verlengen tot 2021
De minister van Economische Zaken en Klimaat krijgt de opvolger van de salderingsregeling niet op tijd rond. Wiebes maakte dit afgelopen week bekend tijdens het Algemeen Overleg Klimaat en Energie. Hierdoor wordt de huidige salderingsregeling mogelijk verlengd tot 2021.
Het betekent dat voor Zon4Ons tussen 2019 en 2021 maximaal rendement gehaald wordt uit de vermindering energiebelasting.
Einde van salderen
Het verdwijnen van de salderingsregeling deed veel stof opwaaien bij consumenten en bedrijven. De gunstige regeling zorgde ervoor dat de terugverdientijd van zonnepanelen tussen de 6 en 10 jaar lag. Omdat zonnepanelen de afgelopen jaren veel goedkoper zijn geworden, wordt de salderingsregeling volgens het kabinet te duur. Als opvolger van het salderen werd veelvuldig een terugleversubsidie genoemd. Uitgangspunt van de nieuwe regeling is een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar.
Nieuwe regeling niet op tijd klaar
Minister Wiebes krijgt de regeling echter niet op tijd klaar, waardoor het zéér waarschijnlijk is, dat de huidige salderingsregeling met een jaar wordt verlengd. Dit betekent dat consumenten en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 A), tot 2021 kunnen salderen. Het kabinet moet het “voorstel” van minister Wiebes nog wel goedkeuren.
Nieuwe regeling: terugleversubsidie
De nieuwe terugleversubsidie wordt door het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitgevoerd. Kleinverbruikers kunnen hier de terugleversubsidie aanvragen. De subsidie wordt bovenop de vaste vergoeding uitgekeerd. De vaste terugleververgoeding spreekt de consument af met zijn energieleverancier. Naar verluid gaat de slimme meter een belangrijke rol spelen bij het uitvoeren van de nieuwe regeling.
Elektriciteitsmeter en Elektriciteitswet
De salderingsregeling is vastgelegd in de Elektriciteitswet (Art. 31C). Alle elektriciteitsmeters; analoge draaischijf, conventionele digitale en slimme digitale meters voldoen nu aan deze wet. Als de salderingsregeling wordt opgevolgd door een terugleversubsidie, zal ook de Elektriciteitswet wijzigen. Een consequentie hiervan is, dat de analoge draaischijfmeter dan niet meer aan de nieuwe wet voldoet en verplicht moet worden vervangen. Er wordt dan een digitale versie geplaatst, die de teruglevering apart kan registreren. Op deze manier ontvangt iedereen dezelfde vergoeding.
Bron: Ministerie van Economische Zaken & Klimaat