subsidie

Zon4Ons & Negatieve energieprijzen

23 juli 2023

De laatste tijd komt steeds vaker in het nieuws dat stroomprijzen soms gedurende een aantal uur negatief zijn. Dat betekent dat je geld toe krijgt als je stroom verbruikt.  Dit wordt veroorzaakt door de (soms grote) schommelingen in het aanbod van zon- en windenergie als gevolg van de weersomstandigheden. Op zonnige dagen met veel wind wordt dat aanbod van energie (veel) groter dan de vraag. Omdat energie niet in het net opgeslagen kan worden moet de balans hersteld worden door het aanbod te verkleinen en/of de vraag te vergroten. De vergroting van de vraag wordt bereikt door verbruikers op dat soort momenten te belonen voor het verbruiken van stroom en producenten geld te laten betalen voor het leveren van stroom aan het net.

Zon4Ons is stroomproducent en ook Zon4Ons moet dus tijdens uren waarin negatieve prijzen gelden geld betalen voor het leveren van stroom aan het net. Tijdens die uren betalen we dus als coöperatie per kilowattuur een bedrag aan onze energieleverancier. Maar per kilowattuur ontvangen de deelnemers aan de postcoderoosregeling belasting terug. Die bedraagt dit jaar ongeveer 15 eurocent per kilowattuur. Deelnemers  gaan dus pas nadeel ondervinden van negatieve prijzen als die lager worden dan -15 eurocent. Tot dat moment is de belasting teruggaaf hoger dan de negatieve prijs en levert elke geproduceerde kilowattuur nog steeds geld op.

Als de stroomprijs onder de -15 cent daalt ontstaat voor deelnemers een nadelige situatie en moeten ze netto geld betalen. Dat willen we uiteraard voorkomen. Dat kan principe op twee manieren:

  • tijdens periodes met negatieve prijzen energie niet aan het net leveren maar opslaan (bv batterijen) en op later moment als de prijs weer voldoende gestegen is de opgeslagen stroom uit de batterijen weer aan het net leveren.
  • tijdelijk onze zonnedaken afschakelen en geen stroom laten leveren

De eerste optie (batterijen) is niet haalbaar, want onbetaalbaar. Batterijen kosten momenteel nog minimaal 700 euro per kilowattuur opslagcapaciteit.
Om financieel nadeel te vermijden moeten we dus bij prijzen onder de -15 cent onze zonnedaken afschakelen en geen energie meer leveren. In de markt verschijnen nu (logisch!) allerlei oplossingen om dit geautomatiseerd te doen. Er komt software beschikbaar die de marktprijzen in de gaten houdt en op momenten dat de prijs negatief wordt de installaties afschakelt.  Maar zo’n geautomatiseerde oplossing is nu ook nog te duur. Verwachting is dat dit de komende tijd snel goedkoper zal worden.

We hebben dan ook als bestuur besloten om tot die tijd de prijzen zelf in de gaten te houden. De uurprijzen van stroom zijn namelijk een dag van tevoren bekend (kijk hier). Op momenten dat de stroomprijs onder de -15 cent zakt zorgen we dat de installaties handmatig afgeschakeld worden en als de prijs weer tot boven de -15 cent is gestegen schakelen we ze weer in.

We blijven alert…

 

Jouw gegevens

Je wordt doorgeleid naar ons klantportaal.
Dat is een andere website waar je nog een keer apart moet inloggen met je mailadres en een wachtwoord.

Het is handig om daar het wachtwoord gelijk maken aan dat van deze website, dan hoef je maar 1 wachtwoord te onthouden. Via de link ‘Wachtwoord vergeten’ kan je je wachtwoord aanpassen.